četvrtak, 1. prosinca 2011.

MED - opis

Med je sladak i gust sok kojeg proizvode pčele medarice.
Tvore ga od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medene rose) nekih kukaca.

Med je i najsavršeniji proizvod prirode.
U njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam.
Nektar koji pčele skupljaju iz cvijeća glavni je izvor ugljikohidrata koje pčele pretvaraju u lako probavljivi slador - glukozu i fruktozu, koji je glavni sastojak meda.

Zreli med sadrži oko 15% vode, a pčele ga u saću pokrivaju voštanim poklopcima zato da  ga očuvaju od upijanja vlage i kvarenja.

U medu se nalaze minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline kao što su mravlja, jabučna, limunska, octena, jantarna kiselina, pigmenti, razni derivati klorofila, vosak, inulin te elementi kompleksa vitamina B.
 Med medljikovac sadrži 13 puta više mineralnih tvari od cvjetnog meda, a osobito željeza.

Uprkos silnoj tehnologiji i ogromnim sredstvima uloženim u trud, svi dosadašnji pokušaji miješanja industrijske proizvodnje medadali su poražavajuće rezultate.
Tajnu proizvodnje pravog prirodnog pčelinjeg meda pčele nose u svom tijelu i organima za probavu koji taj proizvod pretvaraju u lijek gotovo nezamjenjiv u ljudskoj prehrani.
Na svijetu ne postoji pčela koja proizvodi loš med, loš med rezultat je industrijskog punjenja meda ili lošeg nesavjesnog i neobrazovanog pčelara.

Nema komentara:

Objavi komentar