četvrtak, 1. prosinca 2011.

Kristalizacija i dekristalizacija meda

S vremenom prije ili kasnije svaki med mora kristalizirati, a kristalizacija je prirodno svojstvo svakog meda. Brzina same kristalizacije ovisi o vrsti meda, a može biti za nekoliko tjedana do nekoliko godina. To je sasvim prirodan proces koji ne utječe na kvalitetu meda.

Med možemo lako vratiti u tekuće stanje, međutim treba imati u vidu da med ne podnosi visoke temperature. Zagrijavanjem na visokim temperaturama med gubi svoja prirodna svojstva i zato je maksimalna temperatura zagrijavanja meda 41 °C. Med se dekristalizira stavljanjem staklenke u posudu s toplom vodom na štednjaku olabavivši poklopac. Temperatura se drži na minimumu jednu ili dvije minute te se pričeka da med postane tekući.  Drugi je način stavljanje staklenke s kristaliziranim medom u mikrovalnu pećnicu.  Maknite poklopac, stavite staklenku u mikrovalnu i za 1 - 2 minute med će postati tekući. 
Med nemojte pregrijati.

Nema komentara:

Objavi komentar