KESTENOV MED


Kestenov med je taman, a tamna boja varira mu ovisno o podneblju i godini, prepoznatljivog je mirisa i izrazito karakterističnog, pomalo gorkog okusa. Snagom svojih osebujnih svojstava povoljno djeluje na cjelokupni probavni sustav.
Potiče rad crijeva, olakšava rad preopterećene jetre i žuči te štiti želučanu i crijevnu sluznicu.
Kestenov med preporučuje se protiv bolesti probavnih organa: želuca, dvanaesnika, žuči i jetre, povoljno djeluje kod gastritisa, čira na želucu, a pomoću taninskih tvari pomaže i kod dizenterije.
Ubrzava i cirkulaciju krvi te poboljšava rad jetre.
Med kestena ima izvanredno djelovanje u oporavku kod žutice, poslije operacije žuči.
Preporučuje se još uzimanje s čajem od stolisnika, kamilice, šipka i majčine dušice.
Čajeve s medom od kestena treba uzimati nekoliko puta na dan i to 1 - 2 sata nakon jela.
Čest je na području kvarnerskog priobalja i otoka Cresa.